Wołowina po mojemu




Składniki:

500g mięsa wołowego ( najlepiej udziec )
2 marchewki
1 duża cebula
ząbek czosnku
1l bulionu warzywnego
50ml wina czerwonego wytrawnego
sól, pieprz
szczypta tymianku, liść laurowy
3 łyżki oleju
1 łyżeczka musztardy Dijon
natka pietruszki



Przygotowanie:

  1. Mięso pokroić na dowolnej wielkości kawałki, doprawić czosnkiem, solą, pieprzem, tymiankiem i musztardą. Rozgrzać olej na patelni i dobrze podsmażyć ( pamiętamy zawsze olej jest gorący, żeby się smażyło, a nie gotowało ). Wlać wino i poczekać,aż odparuje. Pokroić w większe kawałki cebulę i marchewkę wrzucić na patelnię. Dodałam jeszcze parę gałązek pietruszki.Smażyć jeszcze 2min.
  2. Przełożyć do garnka, wlać bulion ( żeby nie przykrył całkiem mięsa ) i gotować na małym ogniu.Sprawdzać, mieszać i w miarę potrzeby dolewać bulion ( jak się skończy może być woda )
  3. Nie ma potrzeby dodawać mąki czy śmietany, cebula się rozpuści, a sos się ładnie zredukuje.


Smacznego

 


tak bo Tomulek wolał ziemniaczki:-)
 



Komentarze