Panna cotta



 Składniki:

250 ml śmietanki kremówki
200 ml świeżego mleka 3,2%
60 g cukru
laska vanilli lub 2 - 3 krople ekstraktu
2 łyżki żelatyny w proszku
owoce do dekoracji ( u mnie tutaj truskawki, można też brzoskwinie )
tabliczka gorzkiej czekolady



Przygotowanie:

  • Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie ( 2 łyżki żelatyny = 2 łyżki wody )
  • Śmietankę z mlekiem, cukrem i vanilią podgrzać ( nie zagotować ), zdjąć z ognia, dodać żelatynę i wymieszać tak aby się wszystko ładnie rozpuściło.
  • Czekoladę rozpuścić w miseczce położonej na garnku z wodą.
  • Przelać do pojemniczków i do lodówki na 4 godz.

Nie dawajcie za dużo żelatyny bo deser będzie za bardzo "twardy".



Komentarze