Panna cotta
Składniki:
250 ml śmietanki kremówki
200 ml świeżego mleka 3,2%
60 g cukru
laska vanilli lub 2 - 3 krople ekstraktu
2 łyżki żelatyny w proszku
owoce do dekoracji ( u mnie tutaj truskawki, można też brzoskwinie )
tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
- Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie ( 2 łyżki żelatyny = 2 łyżki wody )
- Śmietankę z mlekiem, cukrem i vanilią podgrzać ( nie zagotować ), zdjąć z ognia, dodać żelatynę i wymieszać tak aby się wszystko ładnie rozpuściło.
- Czekoladę rozpuścić w miseczce położonej na garnku z wodą.
- Przelać do pojemniczków i do lodówki na 4 godz.
Nie dawajcie za dużo żelatyny bo deser będzie za bardzo "twardy".
Komentarze
Prześlij komentarz