Pieczone tymiankowe ziemniaczki
Składniki:
5 dużych ziemniaków
4 łyżki oleju
świeży tymianek, rozmaryn, pieprz,
4 ząbki czosnku
1/2 kg mięsa mielonego ( np: łopatka )
25 ml czerwonego wytrawnego wina
przecier pomidorowy ( ja mam od mamy domowy )
1 średnia cebula
1 jajko
Przygotowanie:
- Ziemniaki 10min obgotować ( można w mundurkach ). Czosnek zgnieść ze skórką wrzucić do rondelka zalać oliwą doprawić ziołami i podgrzać musi być mocno ciepły.
- Piekarnik nastawić 180st C na grill, do żaroodpornego naczynia przełożyć ziemniaki, polać zagrzaną oliwą i do pieca, aż się zrumienią.
- Mięso przygotować jak na kotlety, podsmażyć, dodać wino ( odparować )
- W osobnym rondelku podsmażyć drobno posiekaną cebulkę, przecier, sól, pieprz, paprykę słodką ja dodałam suszone pomidorki i oregano. Sosem zalać pulpety i zredukować na wolnym ogniu.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz