Pieczone tymiankowe ziemniaczki




Składniki:


5 dużych ziemniaków
4 łyżki oleju
świeży tymianek, rozmaryn, pieprz, 
4 ząbki czosnku
1/2 kg mięsa mielonego ( np: łopatka )
25 ml czerwonego wytrawnego wina
przecier pomidorowy ( ja mam od mamy domowy )   
1 średnia cebula
1 jajko





Przygotowanie:

  1. Ziemniaki 10min obgotować ( można w mundurkach ). Czosnek zgnieść ze skórką wrzucić do rondelka zalać oliwą doprawić ziołami i podgrzać musi być mocno ciepły.
  2. Piekarnik nastawić 180st C na grill, do żaroodpornego naczynia przełożyć ziemniaki, polać zagrzaną oliwą i do pieca, aż się zrumienią.
  3. Mięso przygotować jak na kotlety, podsmażyć, dodać wino ( odparować )
  4. W osobnym rondelku podsmażyć drobno posiekaną cebulkę, przecier, sól, pieprz, paprykę słodką ja dodałam suszone pomidorki i oregano. Sosem zalać pulpety i zredukować na wolnym ogniu.


Smacznego




Komentarze