Grzyby, chaczapuri i sos
Składniki:
300g grzybów leśnych
1 duża cebula
300g mąki
100 ml mleka
200ml jogurtu greckiego
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej, suszonych drożdży
sól, pieprz
szczypta chilli
2 łyżki oleju
starty żółty ser ( ile się chce )
Przygotowanie:
- Grzyby podsmażyć z posiekaną cebulą, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Mąkę wymieszać z gałką, szczyptą soli, pieprzu, drożdżami, chilli i mlekiem, zagnieść ciasto. Odstawić na 10min. Rozwałkować na 1/2 cm, wykroić kółka, posypać żółtym serem i grzybami, skleić i na patelnię na mały ogień. Smażyć po 2 min z każdej strony, aż się ładnie zarumieni. Na końcu wyłączyć gaz i przykryć pokrywką.
- Sos zrobić z ...... jogurt, pół łyżeczki cukru, ząbek czosnku, szczypta soli i pieprzu, parę kropel soku z cytryny - do smaku. Wymieszać, skosztować i
Smacznego
I marynowane grzybki od mojej Teściowej :-)
Komentarze
Prześlij komentarz