Pasztet z kaczki w słoiku



Składniki
kaczka świeża cała
200 g smalcu z kaczki
4 cebule
jajko
4-5 ząbków czosnku
marchewka, pietruszka
kawałek selera, imbiru
sól alpejska
pieprz, lubczyk, majeranek, 
3-4 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego


Przygotowanie

  1. Kaczkę ugotować na wolnym ogniu z warzywami, imbirem i przyprawami do miękkości. 
  2. Mięso oddzielić od kości, dwukrotnie zmielić z dwoma cebulami podsmażonymi na kaczym smalcu. Smalec roztopić i dodać do mięsa. 
  3. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem. Wlać ok 4-5 chochli wywaru spod kaczki, wbić całe jajko i dokładnie wymieszać.
  4. Wyparzone i suche słoiki napełnić pasztetem, włożyć do garnka ze ściereczką. Zalać wodą tak do połowy słoików i pasteryzować ok 90 min.  
Smacznego

Komentarze

  1. Zabieram się do tego przepisu poważnie :D Wygląda mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz