Pasztet z kaczki w słoiku
Składniki
kaczka świeża cała
200 g smalcu z kaczki
4 cebule
jajko
4-5 ząbków czosnku
marchewka, pietruszka
kawałek selera, imbiru
sól alpejska
pieprz, lubczyk, majeranek,
3-4 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
Przygotowanie
- Kaczkę ugotować na wolnym ogniu z warzywami, imbirem i przyprawami do miękkości.
- Mięso oddzielić od kości, dwukrotnie zmielić z dwoma cebulami podsmażonymi na kaczym smalcu. Smalec roztopić i dodać do mięsa.
- Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem. Wlać ok 4-5 chochli wywaru spod kaczki, wbić całe jajko i dokładnie wymieszać.
- Wyparzone i suche słoiki napełnić pasztetem, włożyć do garnka ze ściereczką. Zalać wodą tak do połowy słoików i pasteryzować ok 90 min.
Smacznego
Zabieram się do tego przepisu poważnie :D Wygląda mega apetycznie!
OdpowiedzUsuń