Tajska zupa kokosowa z curry



Składniki
pierś z kurczaka
jedna trawa cytrynowa
2-3 łyżeczki oliwy
sok z połowy limonki
kilka listków szpinaku
kilka łyżeczek pasty curry
200 ml mleka kokosowego
sól pieprz
kawałek imbiru
makaron ryżowy

Przygotowanie

  1. Kurczaka kroimy w paski i mieszamy w misce z pastą curry, oliwą, solą i pieprzem. Odstawić do lodówki.
  2. Na włoszczyźnie ugotować wywar. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, czosnek, podpaloną cebulę, sól, pieprz, kawałek imbiru, szczyptę lubczyku, marchewkę, pora, pietruszkę i seler.
    Miękkie warzywa przełożyć na talerz, bulion przecedzić. I wstawić znów na gaz.
  3. Do wywaru dodać trawę cytrynową i ugotować w nim paseczki kurczaka. Następnie wlać mleko kokosowe i zagotować na małym ogniu. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z limonki i opcjonalnie dodatkową łyżeczką pasty curry ( do smaku). 
  4. Podawać z makaronem ryżowym i posiekanymi listkami szpinaku..
Smacznego


Komentarze