Risotto grzybowe z listkami szpinaku i pieczoną kaczką na cydrze



Składniki
3-4 filety z piersi kaczki
200 g ryżu arborio
20 g suszonych grzybów u mnie maślaki
główka czosnku
bulion z kaczki lub warzywny
masło
parmezan
cydr lub pół wytrawne wino
kilkanaście listków szpinaku, ziaren jałowca i ziela angielskiego
sól, pieprz, majeranek
kilka listków laurowych
biała część pora


Przygotowanie

  1. Kaczkę przyprawić solą pieprzem, majerankiem i po ząbku na filet czosnkiem. Skórę naciąć i podsmażyć mięso z obu stron na tłuszczu spod kaczki lub oleju kokosowym. Przełożyć do brytfanki z zielonymi liśćmi pora, kilkoma listkami laurowymi, kilkoma ziarnami jałowca, ziela angielskiego i piec w 180 st C. Na patelnię (przestygniętą - nie będzie pryskać) wlać wino ok lampki zdeglasować i lekko zredukowany cydr przelać do kaczki. Piec ok 45 min, a na końcu bez pokrywki. 
  2. Pora poszatkować podsmażyć na sporej łyżce masła z dwoma listkami laurowymi. Dodać ryż i chwilkę trzymać na ogniu. Następnie wlać ok lampki cydru, wymieszać - podgrzewając jeszcze kilka minut. Kiedy ryż zrobi się przeźroczysty wlewać po chochelce bulion i mieszać - bez przesady, ale żeby nie przywarł do patelni (kiedy będzie już prawie gotowy dolewać odrobinkę wywaru, tylko tak co by się nie przypaliło). Ryż dojdzie jeszcze pod przykryciem z masłem i parmezanem. Przyprawić solą i pieprzem. 
  3. Grzyby podgotować do miękkości i pod koniec dodać do ryżu. 
  4. Gotowe risotto zdjąć z ognia dodać łyżkę masła i starty parmezan, przykryć pokrywką do roztopienia. Zaraz przed podaniem wmieszać szpinak i gotowe. 

Smacznego

Komentarze