Kibiny litewskie z ziemniakami


Składniki
500 g mąki pszennej
2 jajka
120 g masła
szczypta soli
2-3 łyżki śmietany

500 g ziemniaków
kostka bryndzy
ok 250 g białego sera
2 duże cebule
sól, pieprz


Przygotowanie

  1. Mąkę, jajka, śmietanę, sól i zimne pokrojone w małe kosteczki masło..zagnieść. Wyrobić ciasto i włożyć do lodówki niech się schłodzi.
  2. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z 2-3 ząbkami czosnku, szczyptą kminku i koperku. Ostudzić, przecisnąć przez praskę. Dodać biały ser i bryndzę. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na maśle i chłodną wmieszać do ziemniaków. Farsz doprawić solą i pieprzem.
  3. Ciasto rozwałkować. Podzielić na prostokąty, nakładać farsz i zawijać w trójkąty. Każdy posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać szczyptą papryki i piec do zarumienienia w 180 st C.
Smacznego


Komentarze