Pasztet z Fasoli z gruszką z pianką chrzanową


Składniki
500 g białej fasoli
3 cebule
3-4 ząbki czosnku
2 duże gruszki
1 mniejsze jabłko
3 duże łyżki oleju kokosowego
jajko
sól, pieprz, majeranek, wędzona papryka, gałka muszkatołowa
lubczyk, kilka listków laurowych i kilka ziarenek ziela angielskiego

Pianka
pół szklanki mleka 3,2 %
łyżka chrzanu
łyżeczka masła


Przygotowanie

  1. Fasolę po kilku godzinach moczenia w wodzie (inaczej się nie ugotuje) wstawić na ogień z listkami laurowymi, zielem angielskim, szczyptą majeranku, lubczyku i czosnkiem. Gotować do miękkości..w razie potrzeby uzupełnić wodę i na końcu posolić.
  2. Obraną cebulę, gruszkę i jabłko pokroić i podsmażyć na oleju kokosowym.
  3. Wszystko razem zmielić dwukrotnie. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, gałką muszkatołową i wędzoną papryką. Wbić jajo i dokładnie wymieszać.
  4. Przełożyć do foremek (natłuszczonych i obsypanych bułką tartą). Piec 40 min w 180 st C..góra/dół..
  5. Mleko z chrzanem podgrzać, zdjąć z ognia dodać masło i chwilkę miksować do powstania piany..
Smacznego



Komentarze