Krem z groszku z wędzonym boczkiem




Składniki:


500g mrożonego groszku
2 średnie cebule
1l bulionu warzywnego 
3 plasterki chudego wędzonego boczku
grzanki
łyżka masła



Przygotowanie:


  1. W garnku roztopić masło dodać pokrojoną w większą kostkę cebulę, zeszklić. Dodać mrożony groszek i jeszcze ze 2 min smażyć. 
  2. Wlać bulion - tak aby nie zakrył groszku - w miarę redukcji dolewać bulion. Nie podjadać :-) Groszek gotować do miękkości na wolnym ogniu ( pod pokrywką ). Nie może być za dużo bulionu bo nie wyjdzie krem tylko zupa.  Na patelni podsmażyć pokrojony w cienkie paseczki boczek.
  3. Zdjąć z ognia zmiksować na gładki krem, dodać grzanki, boczek na górę i....



Smacznego





Zamiast boczku można dodać pokrojoną w kosteczkę fetę, też fajnie się komponuje..





Komentarze