Krem z groszku z wędzonym boczkiem
Składniki:
500g mrożonego groszku
2 średnie cebule
1l bulionu warzywnego
3 plasterki chudego wędzonego boczku
grzanki
łyżka masła
Przygotowanie:
- W garnku roztopić masło dodać pokrojoną w większą kostkę cebulę, zeszklić. Dodać mrożony groszek i jeszcze ze 2 min smażyć.
- Wlać bulion - tak aby nie zakrył groszku - w miarę redukcji dolewać bulion. Nie podjadać :-) Groszek gotować do miękkości na wolnym ogniu ( pod pokrywką ). Nie może być za dużo bulionu bo nie wyjdzie krem tylko zupa. Na patelni podsmażyć pokrojony w cienkie paseczki boczek.
- Zdjąć z ognia zmiksować na gładki krem, dodać grzanki, boczek na górę i....
Smacznego
Zamiast boczku można dodać pokrojoną w kosteczkę fetę, też fajnie się komponuje..
Komentarze
Prześlij komentarz