Tuńczykowe placuszki
Składniki:
3 duże ziemniaki
1 średnia cebula ( opcjonalnie 2 dymki )
puszka tuńczyka w sosie własnym
ząbek czosnku
sól, pieprz, świeży tymianek ( opcjonalnie oregano )
1 jajko
sok z połowy cytryny
Gdy kotleciki nie będą się chciały skleić dodać troszkę bułki tartej.
Sos
szklanka jogurtu
1 mała łyżeczka soku z cytryny
1 mały ząbek czosnku
1 mała łyżeczka cukru
sól, pieprz do smaku
opcjonalnie:
koperek, drobno posiekany ogórek..
Przygotowanie:
- Tuńczyka odcedzić. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i przecisnąć przez praskę.
- Dodać pozostałe składniki: jajko, drobno posiekaną cebulę, przyprawy, czosnek.
- Formować kotleciki lub jak kto woli małe, duże kuleczki, obtoczyć w mące ( ja nie obtoczyłam ) i smażyć na śliczny brązowy kolor......
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz