Tuńczykowe placuszki




Składniki:

3 duże ziemniaki
1 średnia cebula ( opcjonalnie 2 dymki )
puszka tuńczyka w sosie własnym
ząbek czosnku
sól, pieprz, świeży tymianek ( opcjonalnie oregano )
1 jajko
sok z połowy cytryny

Gdy kotleciki nie będą się chciały skleić dodać troszkę bułki tartej.


Sos


szklanka jogurtu
1 mała łyżeczka soku z cytryny
1 mały ząbek czosnku
1 mała łyżeczka cukru 
sól, pieprz do smaku

opcjonalnie:

koperek, drobno posiekany ogórek..




Przygotowanie:  

  1. Tuńczyka odcedzić. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i przecisnąć przez praskę.
  2. Dodać pozostałe składniki: jajko, drobno posiekaną cebulę, przyprawy, czosnek.
  3. Formować kotleciki lub jak kto woli małe, duże kuleczki, obtoczyć w mące ( ja nie obtoczyłam ) i smażyć na śliczny brązowy kolor......

Smacznego

 
 






 

Komentarze