Glazurowana marchewka z tymiankiem



Składniki:

marchewka ( tyle ile chcecie zjeść )
płaska łyżeczka imbiru
1 łyżka masła
1 łyżeczka miodu ( ja użyłam spadziowego )
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka dowolnych ziół ( koperek, rozmaryn albo mój ulubiony tymianek )



Przygotowanie:
  1. Masło roztopić na patelni dodać imbir, miód, sól i tymianek chwilkę podsmażyć. Dodać pokrojoną w słupki marchewkę ( może być także w plasterkach ) obtoczyć w maśle i smażyć ze 2 - 3 min.
  2. Wlać tyle wody aby przykryła marchewkę i dusić, aż będzie miękka z 10 min mieszając czasem.
  3. Marchewka powinna wchłonąć wodę, a jak nie zdąży to ją wylać i smażyć jeszcze z pół minuty, aż się lekko zrumieni gdzieniegdzie. Na sam koniec można udekorować świeżym tymiankiem i serkiem feta bądź kozim i.....


Smacznego




Komentarze