Chaczapuri ze szpinakiem
Składniki:
300g mąki
150ml mleka
1 łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka suszonych drożdży
sól, pieprz
450g szpinaku mrożonego
1 łyżka masła
3 łyżki oleju
ząbek czosnku
starty żółty ser kto ile chce
Przygotowanie:
- Na maśle podsmażyć szpinak ( ja używam mrożonego ), przyprawić czosnkiem, solą, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny ( tak żeby nie było za kwaśne ). Zredukować wodę ( ja ją czasem wypijam :-) lub wylewam ). Zdjąć z ognia i ostudzić.
- Zmieszać mąkę, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, suszone drożdże i mleko. Zagnieść ciasto ( jak będzie za suche, wlać więcej mleka, jak zbyt wilgotne - więcej mąki ). Odstawić na 10 min do wyrośnięcia.
- Rozwałkować ( jak kto woli kwadrat, prostokąt, koło ) na grubość 1/2 cm. Na placku ułożyć szpinak i starty ser. Zwinąć jak kopertę i na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smażyć po 2 min z każdej strony ze 4 razy, tak, aby ładnie się ciasto zrumieniło. Na koniec przykryć pokrywką ( ja już ogień gaszę ) i
Smacznego
Gruzja kaukaz
Komentarze
Prześlij komentarz