Tartaletki serowo - pieczarkowe





Składniki:
 

1 opakowanie ciasta francuskiego
500g pieczarek
2 średnie cebule
100 ml śmietanki
50g sera feta, camembert, żółtego ( można więcej )
1 ząbek czosnku
3 łyżki oleju
sól, pieprz ( opcjonalnie imbir - wszystko do smaku )




Przygotowanie:


  1. Pieczarki obrać ( nie myć bo pompują wodę ) pokroić na większe kawałki ( dobrze je potem czuć ), cebulę pokroić drobno. Rozgrzać olej zeszklić cebulę, dodać pieczarki. Jak już się lekko podsmażą doprawić ( wcześniej posolone puszczą wodę i będą się gotować, a nie smażyć ) solą, pieprzem, imbirem i czosnkiem. 
  2. Wlać śmietankę i jeszcze chwilę smażyć, aż śmietanka zredukuje się i zgęstnieje. Wyłączyć ogień. Pokroić na małe kawałeczki ser feta i camembert i dodać do farszu, wymieszać. Nie podjadać :-)
  3. Wypełnić farszem ciasto francuskie ( pamiętamy do ostatniej chwili musi być w lodówce - bo będzie za miękkie ) posypać na wierzchu starym żółtym serem i do pieca na 200st C na 25min, aż się ładnie zarumieni i....



Smacznego 





Jak mam na parapecie natkę to chętnie też dodaję 






Komentarze