Żurek z grzankami



Składniki:

kilka ziemniaków
4 marchewki
2 pietruszki
1 cebula
mały seler
2 ząbki czosnku
250 g kiełbasy myśliwskiej
skórka z wędzonego boczku
4 łyżeczki chrzanu
majeranek, sól, pieprz, 3 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
2,5 l wody
zakwas z mąki żytniej ( ja kupiłam z P.P.H. Bies z Pisarzowic ) 
2 łyżki śmietany 



Przygotowanie:

  1. Do wody dodać skórkę z boczku, włączyć ogień. Cebulę opiec na ogniu, dodać do wody. Marchewkę, ziemniaki, pietruszkę i selera obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do wody. Przyprawić listkami laurowymi, zielem angielskim, szczyptą majeranku, solą i kilkoma ziarenkami pieprzu. Gotować na małym ogniu.
  2. Kiełbasę pokroić w plasterki i dodać do zupy. Kiedy warzywa zmiękną wlać zakwas i gotować jeszcze z 5 min. Dodać chrzan i wcisnąć czosnek, wymieszać. W razie potrzeby doprawić. 
  3. Zabielić śmietaną, ugotować jajka na twardo i..........

Smacznego
  

Komentarze