Schab pieczony na ziemniakach
Składniki:
300 g schabu bez kości ( dwa grubsze plastry )
500 g ziemniaków
500 ml bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
- Mięso przyprawić ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Zostawić na kilka godzin, niech przejdzie przyprawami.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Wyłożyć nimi naczynie żaroodporne ( każdą warstwę posypać szczyptą soli ) na górze położyć rozgnieciony drugi ząbek czosnku i mięso. Zalać gorącym bulionem ( do wysokości ziemniaków ) i wstawić do pieca na 180st C na ok 60 min.
- Mięso co jakiś czas podlewać bulionem lub obracać. Miękkie ziemniaki i mięso posypać szczypiorkiem.............
Smacznego
Wygląda bardzo smakowicie i fajnie opisałaś siebie w profilu:)
OdpowiedzUsuń:-) dziękuję Agabi :-)
OdpowiedzUsuń