Schab pieczony na ziemniakach




Składniki:

300 g schabu bez kości ( dwa grubsze plastry )
500 g ziemniaków 
500 ml bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, tymianek, rozmaryn
pęczek szczypiorku


Przygotowanie: 

  1. Mięso przyprawić ząbkiem czosnku, solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Zostawić na kilka godzin, niech przejdzie przyprawami. 
  2. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Wyłożyć nimi naczynie żaroodporne  ( każdą warstwę posypać szczyptą soli ) na górze położyć rozgnieciony drugi ząbek czosnku i mięso. Zalać gorącym bulionem ( do wysokości ziemniaków ) i wstawić do pieca na 180st C na ok 60 min.
  3. Mięso co jakiś czas podlewać bulionem lub obracać. Miękkie ziemniaki i mięso posypać szczypiorkiem.............


Smacznego


 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty