Duszona wołowina

`
Składniki:

800g mięsa wołowego
2 cebule
2 marchewki
4 ząbki czosnku
50g pora
2 łodygi selera naciowego
3 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego
zioła prowansalskie, tymianek, sól, pieprz, imbir, rozmaryn
kilka ziaren kolorowego pieprzu
kilka łodyg natki pietruszki


Przygotowanie:
  1.  Cebulę, marchewkę, czosnek, por, seler naciowy obrać i pokroić w nie duże kawałki. Mięso umyć, osuszyć, skropić łyżką oleju i przyprawić solą, pieprzem, imbirem, ziołami prowansalskimi, rozmarynem i tymiankiem.
  2. Patelnię dobrze rozgrzać z niewielką ilością oleju. Położyć na nią mięso i mocno podsmażyć. Na końcu dodać warzywa, na 2 - 3 min.
  3. Wszystkie składniki przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać do połowy wodą, dodać listki laurowe, ziele angielskie, kolorowy pieprz, natkę pietruszki i gotować na malutkim ogniu pod przykryciem ok 2 - 2,5 godz, do miękkości. Jeśli będzie potrzeba to w międzyczasie dolać odrobinę wody lub przyprawić do smaku.
  4. Miękkie mięso wyciągnąć i po kilku minutach jak odpocznie pokroić. Sos zmiksować polać nim mięso i......

Smacznego

     
  

Komentarze

Prześlij komentarz