Kluski śląskie ze szpinakiem



Składniki:

800g ziemniaków
ząbek czosnku
kilka gałązek natki pietruszki
2 łyżki szpinaku
mąka ziemniaczana



Przygotowanie:
  1.  Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie z czosnkiem i natką piertuszki.
  2. Wyjąć gałązki natki. Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać rozmrożony szpinak i dokładnie wymieszać. 
  3. Masę podzielić na cztery części, jedną wyciągnąć, a to miejsce wypełnić mąką ziemniaczaną. Wymieszać i uformować kluseczki. 
  4. Osoloną wodę doprowadzić do wrzenia, włożyć kluseczki, a kiedy wypłyną będą gotowe ( nie przedłużać gotowania bo się rozejdą )   

Smacznego

 

Komentarze

Prześlij komentarz