Ziemniaki z suszonymi pomidorami w sosie vinegrette
Składniki:
6 większych ziemniaków
pół opakowania mrożonej zielonej fasolki
1 czerwona cebula
pół pęczka natki pietruszki
kilka suszonych pomidorów
Sos vinegrette:
1/4 szklanki oliwy
kilka kropel cytryny
ząbek czosnku
sól, pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyć, ugotować w osolonej wodzie. Natkę posiekać, pomidorki pokroić na mniejsze kawałki. Fasolkę wrzucić do wrzątku i ugotować ok 4 - 5 min, odcedzić i przelać zimną wodą. Cebulę pokroić w piórka.
- Ostudzone ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć w misce, polać sosem i delikatnie wymieszać, ( można przelać sos przez sitko, które zatrzyma wyciśnięty czosnek ) w razie potrzeby doprawić solą......
Smacznego
Fajne danie:)
OdpowiedzUsuń