Wstążki z boczkiem i zielinym groszkiem w sosie z gorgonzoli



Składniki:

200 g wędzonego boczku
100 g zielonego groszku
makaron wstążki
100 g pora
2 ząbki czosnku
kieliszek wytrawnego białego wina
100 g sera gorgonzola
100 g śmietany


Przygotowanie:

  1. Boczek pokroić w cienkie paski. Podsmażyć go na łyżce oleju, dodać pokrojony por i czosnek. Wrzucić wcześniej ugotowany groszek, chwilę dusić, wlać wino. 
  2. W rondlu roztopić ser ze śmietaną ( na gładką masę ) dodać do boczku. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 
  3. Jeśli śmietana za bardzo zgęstnieje dodać kilka łyżek wody spod makaronu. Sos wymieszać z makaronem, nalać sobie kieliszek wina i......
  
Smacznego

   
  

Komentarze