Wołowina z fasolką szparagową





Składniki:


500g wołowiny
marchew, 2 cebule
4 łyżki oleju
100ml piwa
1l bulionu wołowego
liść laurowy
kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
szczypta tymianku, papryki, soli ( do smaku )
300g fasolki szparagowej ( może być mrożona )





Przygotowanie:


  1. Mięso opłukać, pokroić w kostkę i podsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju, aż nabierze mocnego brązowego koloru. Marchew i cebulę posiekać, czosnek zgnieść wszystko dodać do mięsa i smażyć. Przyprawić tymiankiem, papryką, solą, liściem laurowym i pieprzem wszystko dokładnie wymieszać i dalej smażyć.
  2. Wlać na patelnię szklaneczkę piwa i smażyć tak długo, aż się zredukuje. Przełożyć wszystko do szybkowara wlać bulion wołowy i gotować do miękkości z 30 - 40min. Bez szybkowara w garnku będzie dużo dłużej.
  3. Fasolkę szparagową ugotować na parze lub w małej ilości wrzątku. Dodać do mięsa, wymieszać i....



Smacznego 





 z ryżem czy ziemniakami...ale + kufelek..:-)





Komentarze