Pstrąg





Składniki:


pstrąg
masło
pietruszka
sok z cytryny
sól, pieprz
olej do smażenia
sałata pekińska
 
Sos do sałaty:

szczypta cukru
2 łyżki oleju
ząbek czosnku
sól do smaku
kilka kropel cytryny




Przygotowanie:



  1. Pstrąga umyć, osuszyć. Do środka włożyć płaski plasterek masła z posiekaną pietruszką. Doprawić do smaku.
  2. Smażyć rybę od zimnego oleju ( nie przyklei się do patelni ). Z obu stron, aż skórka będzie złotawa ( chyba, że ktoś nie lubi to krócej ) 
  3. Posiekać sałatę. Do kubeczka wlać 2 łyżki oleju, szczyptę cukru, sól, czosnek ( można przecisnąć przez sitko jak się nie lubi farfocli czosnkowych ) kilka kropel cytryny, wymieszać i polać sałatę tuż przed podaniem.
  4. Pstrąga skropić cytryną i ....................


Smacznego






Komentarze