Chaczapuri z wędzonym boczkiem
Składniki:
300g mąki
łyżeczka drożdży suszonych
szczypta gałki muszkatołowej, soli, pieprzu
100ml mleka ciepłego
1/2 kostki fety
żółty ser
kilka plasterków wędzonego boczku
1 cebula
kilka plasterków szynki
kilka suszonych pomidorków
Sos:
gęsty jogurt naturalny ( fajny jest grecki )
mały ząbek czosnku
koperek, natka pietruszki, szczypiorek ( opcjonalnie )
kilka kropel cytryny
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Boczek pokroić w małą kosteczkę podsmażyć na łyżce oleju, dodać pokrojoną cebulę. Kiedy cebula będzie już miękka wyłączyć ogień.
- Do mąki dodać drożdże, szczyptę gałki muszkatołowej, soli, ciepłe mleko ( jak będzie zimne to trudniej będzie je zarobić ) zagnieść ciasto. Przełożyć do miseczki, położyć na garnku z ciepłą wodą i przykryć ściereczką ( ciepła kąpiel ułatwi nam rozwałkowanie ciasta i ładnie nam wyrośnie ) Po 10 min rozwałkować ciasto na 1/2 cm i położyć wszystkie dodatki, żółty ser, feta, boczek z cebulką i plasterki szynki, suszone pomidorki, zawinąć ciasto i smażyć na tej samej patelni co smażyliśmy boczek ( nie myć patelni, wtedy nie będziemy musieli już dodawać tłuszczu ). Po 2min z każdej strony po 4 razy na średnim ogniu ( w ten sposób będzie się równomiernie rumienić i nie spali się ). Na końcu wyłączyć ogień i przykryć przykrywką na 1/2 min ( zanim przygotuje się talerze i sosik ).
- Pół kubka ( taki na kawę ) jogurtu, dodać czosnek, kilka kropel cytryny, pół łyżeczki cukru, sól, pieprz i wymieszać ( można dodać któreś z ziół, ale nie trzeba jak kto woli ) wszystko do smaku.
- Pokroić chaczapuri i.......
Smacznego
zawinąć
pokroić jak kto woli........
Komentarze
Prześlij komentarz