Ciasteczka wiśniówkowe



Składniki:


200g suszonych moreli
60g rodzynek
25ml wiśniówki
200g płatków owsianych
100g masła
30g wiórków kokosowych
100g cukru
4 łyżki miodu
3 jajka
100g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy opakowanie



Przygotowanie:


  1. Masło roztopić na patelni, dodać płatki i prażyć, aż lekko zbrązowieją. Dodać cukier i mieszają poczekać, aż się rozpuści. Wyłączyć ogień.Ostudzić.
  2. Posiekać suszone morele, dodać rodzynki i zalać 25ml wiśnióweczki, pomieszać. Wystudzone płatki przełożyć do dużej miski, wsypać do nich mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym,  dobrze pomieszać, dodać bakalie ( takie nasączone ) pomieszać, dodać wiórki kokosowe, miód i jajka. Dobrze wszystko wymieszać.
  3. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia nakładać kuleczki ( ja robiłam małą łyżeczką, żeby takie do dziobka były ) , zachować lekki odstęp między ciasteczkami i włożyć do rozgrzanego pieca na 10-12 min na 160st C.  Sprawdzać bo każdy piec inaczej piecze. Jak dostaną ładnego brązowego koloru to znaczy, że są gotowe. Nalać sobie kieliszeczek wiśnióweczki bądź zaparzyć kawusię i.....


Smacznego 






Komentarze