Ciasteczka wiśniówkowe
Składniki:
200g suszonych moreli
60g rodzynek
25ml wiśniówki
200g płatków owsianych
100g masła
30g wiórków kokosowych
100g cukru
4 łyżki miodu
3 jajka
100g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy opakowanie
Przygotowanie:
- Masło roztopić na patelni, dodać płatki i prażyć, aż lekko zbrązowieją. Dodać cukier i mieszają poczekać, aż się rozpuści. Wyłączyć ogień.Ostudzić.
- Posiekać suszone morele, dodać rodzynki i zalać 25ml wiśnióweczki, pomieszać. Wystudzone płatki przełożyć do dużej miski, wsypać do nich mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym, dobrze pomieszać, dodać bakalie ( takie nasączone ) pomieszać, dodać wiórki kokosowe, miód i jajka. Dobrze wszystko wymieszać.
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia nakładać kuleczki ( ja robiłam małą łyżeczką, żeby takie do dziobka były ) , zachować lekki odstęp między ciasteczkami i włożyć do rozgrzanego pieca na 10-12 min na 160st C. Sprawdzać bo każdy piec inaczej piecze. Jak dostaną ładnego brązowego koloru to znaczy, że są gotowe. Nalać sobie kieliszeczek wiśnióweczki bądź zaparzyć kawusię i.....
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz