Kurczak z warzywami i sosem koperkowym
Składniki:
1 pierś kurczaka
3 marchewki
2 pietruszki
1 świeży ogórek
szczypta imbiru, tymianku, rozmarynu
sól, pieprz
papryka słodka, ostra
gęsty jogurt
3 ząbki czosnku
parę kropel cytryny
1/2 łyżeczki cukru
koperek, natka pietruszki
papier ryżowy
Przygotowanie:
- Marchew i pietruszkę pokroić w słupki, skropić olejem i posypać szczyptą tymianku. Włożyć do foli aluminiowej i do piekarnika na 30 min 160st C.
- Kurczaka umyć, pokroić w słupki, przyprawić czosnkiem, tymiankiem, rozmarynem, solą, pieprzem, papryką ( opcjonalnie kilka kropli maggi ) imbirem ( dodaję też pozostałą posiekana natkę pietruszki ). Smażyć na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zrumieni. Pokroić ogórka w słupki. Namoczyć papier ryżowy ciepłą wodą i układac na nim warzywa z kurczakiem, zawinąć.
- Sos: pół kubka jogurtu, dodać mały ząbek czosnku, sól, pieprz, parę kropel cytryny, 1/2 łyżeczki cukru, posiekany koperek i natkę, wymieszać...
- Podawać z ziemniakami i ....
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz