Kaczucha
Składniki:
kaczka
3 ząbki czosnku
kilka ziaren jałowca
kilka ziaren czarnego pieprzu
liść laurowy
szczypta tymianku
sól
150 ml bulionu warzywnego
2 łyżki oleju
łyżeczka masła
2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
Przygotowanie:
- Kaczkę skropić olejem, natrzeć solą, tymiankiem ( najlepiej bejcować całą noc ) dodać liść laurowy, rozgnieciony czosnek razem z szupkami, kilka ziaren jałowca, pieprzu. Włożyć do żaroodpornego naczynia lub brytfanki i w 160st C piec, aż puści tłuszcz ( tak z godzinę ). Następnie dolać ciepły bulion i piec jeszcze z 2 godz często podlewając.
- Wyluzować kaczkę z kości, pokroić na kawałki ( oczywiście lubiący obgryzać kosteczki tego nie robią ). Do powstałego sosu dodać 2 łyżeczki sosu sojowego, łyżeczkę octu i szczyptę brązowego cukru, łyżeczkę masła, energicznie mieszając nieco zredukować sos.
- Polać kaczkę sosem ( ja włożyłam do garnka z sosem całe mięso i zamieszałam ).
- Podawać z kluseczkami na pieczonej marchewce,plus świeży ogórek, skropić sosem sojowym...................
Smacznego
Ja ją pokroiłam w ten sposób, żeby mi Tomula nie zjadł..skórki..:-)
choć on uważa, że jest pyszna....i mamrotał :-)
Komentarze
Prześlij komentarz