Kaczucha




Składniki:


kaczka
3 ząbki czosnku
kilka ziaren jałowca
kilka ziaren czarnego pieprzu
liść laurowy
szczypta tymianku
sól
150 ml bulionu warzywnego
2 łyżki oleju
łyżeczka masła
 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego




Przygotowanie:


  1. Kaczkę skropić olejem, natrzeć solą, tymiankiem ( najlepiej bejcować całą noc ) dodać liść laurowy, rozgnieciony czosnek razem z szupkami, kilka ziaren jałowca, pieprzu. Włożyć do żaroodpornego naczynia lub brytfanki i w 160st C piec, aż puści tłuszcz ( tak z godzinę ). Następnie dolać ciepły bulion i piec jeszcze z 2 godz często podlewając.
  2. Wyluzować kaczkę z kości, pokroić na kawałki ( oczywiście lubiący obgryzać kosteczki tego nie robią ). Do powstałego sosu dodać 2 łyżeczki sosu sojowego, łyżeczkę octu i szczyptę brązowego cukru, łyżeczkę masła, energicznie mieszając nieco zredukować sos.
  3. Polać kaczkę sosem ( ja włożyłam do garnka z sosem całe mięso i zamieszałam ). 
  4. Podawać z kluseczkami na pieczonej marchewce,plus świeży ogórek,  skropić sosem sojowym...................



Smacznego




Ja ją pokroiłam w ten sposób, żeby mi Tomula nie zjadł..skórki..:-)


 choć on uważa, że jest pyszna....i mamrotał   :-)




Komentarze