Cramble z odrobiną Rumu




Składniki:

jabłka
rodzynki
banany
cukier
kieliszek rumu


Kruszonka:

200g mąki
100g masła
100g cukru



Przygotowanie:


  1. Jabłka obrać i posiekać w kostkę, rodzynki namoczyć w rumie, banany posiekać w plasterki. Posiekane jabłka włożyć do garnka, wlać troszkę wody ( żeby się nie spaliły ) na wolnym ogniu mieszać do momentu, aż puszczą swoje soki.Wsypać cukier ( według smaku ). Dołożyć rodzynki i jeszcze chwilę trzymać na ogniu ( rum niech odparuje ). Na samym końcu dodać banany-wymieszać.
  2. Do osobnej miski przesiać mąkę, wsypać cukier i posiekane zimne masło, wyrobić kruszonkę rękami.
  3. Jabłka przełożyć na blachę ( naczynie żaroodporne ) posypać kruszonką i piec w 160st C do momentu, kiedy kruszonka się ładnie zrumieni ( jakieś 15 - 20 min )  


Smacznego






Świetnie smakuje na ciepło z lodami :-)




Komentarze