Cramble z odrobiną Rumu
Składniki:
jabłka
rodzynki
banany
cukier
kieliszek rumu
Kruszonka:
200g mąki
100g masła
100g cukru
Przygotowanie:
- Jabłka obrać i posiekać w kostkę, rodzynki namoczyć w rumie, banany posiekać w plasterki. Posiekane jabłka włożyć do garnka, wlać troszkę wody ( żeby się nie spaliły ) na wolnym ogniu mieszać do momentu, aż puszczą swoje soki.Wsypać cukier ( według smaku ). Dołożyć rodzynki i jeszcze chwilę trzymać na ogniu ( rum niech odparuje ). Na samym końcu dodać banany-wymieszać.
- Do osobnej miski przesiać mąkę, wsypać cukier i posiekane zimne masło, wyrobić kruszonkę rękami.
- Jabłka przełożyć na blachę ( naczynie żaroodporne ) posypać kruszonką i piec w 160st C do momentu, kiedy kruszonka się ładnie zrumieni ( jakieś 15 - 20 min )
Smacznego
Świetnie smakuje na ciepło z lodami :-)
Komentarze
Prześlij komentarz