Krem pomarańczowy





Składniki:



450 ml niskotłuszczowej śmietanki
100 g cukru
1 pomarańcza
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta cynamonu
3 jajka
2 łyżki miodu





Przygotowanie:



  1. Śmietankę i cukier podgrzać w garnku, aż się cukier rozpuści. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i wraz z gałką muszkatołową umieścić w garnku ze śmietanką, pomieszać. Odstawić do wystygnięcia.( do ciepłego nie dodajemy jajek bo się zetną )
  2. Dodać rozbełtane jajka i gotować na małym ogniu 10 - 15 min cały czas mieszając, aż powstanie pulchny krem. Przelać do miseczek i na co najmniej 2 godz wstawić do lodówki.
  3. Obrać cienko pomarańczę. Umieścić w garnku miód oraz cynamon wraz z 2 łyżkami wody, dodać skórkę pomarańczową i powoli nagrzewać, aż się lekko zacznie karmelizować. Dodać suszone morele i ćwiartki pomarańczy. Ostudzić i nałożyć na krem i .............

 

Smacznego










Komentarze