Wędzony łosoś i gorgonzola
Składniki:
450 g mrożonego szpinaku
ząbek czosnku
łyżka masła
sól, pieprz, parę kropel cytryny
gorgonzola
wędzony łosoś
serek do smarowania pieczywa ( czosnkowy, śmietankowy, ziołowy - jaki się lubi )
4 białka
Przygotowanie:
- Na łyżce masła rozmrozić szpinak. Doprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny. Wystudzić. Rozbełtać białka i dodać do wystudzonego szpinaku, dobrze wymieszać ze szpinakiem i wylać na blachę z papierem do pieczenia. Piec 15 min w 160st C. Przestudzić.
- Upieczony placek posmarować delikatnie serkiem ( ja użyłam tym razem szczypiorkowego serka do smarowania pieczywa ) położyć plastry wędzonego łososia i posypać gorgonzolą.
- Pomagając sobie papierem zawijać w rulon i odstawić do lodówki niech się schłodzi i stężeje, podawać do sałaty lub pieczywa..............
Smacznego
świetny przepis, no i ta gorgonzola połączona z łososiem i szpinakiem.... niebo w gębie.uwielbiam łososia, zazwyczaj kupuję wędzonego marki suempol, boję się takich no name, ale zazwyczaj taki łosoś kończy na kanapce, tymczasem taka rolada jest z pewnością pyszna ale i wygląda bosssko, można śmiało na jakąś wystawną kolację zrobić!!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że się spodobała :-) U mnie wszystkim smakowała :-)
Usuń