Pierożki



Składniki:


600g mąki
gorąca woda
sól, pieprz
4 cebule
kawałek wędzonego boczku 
4 ziemniaki
30g białego sera



Przygotowanie:


  1. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i wlewać po troszku gorącą wodę - energicznie wyrabiać ciasto ( mąka się zaparza i po ugotowaniu pierożki są mięciutkie ). Wody tyle alby się ciasto związało i nie kleiło do rąk. ( nie poparzyć się )
  2. Ziemniaki ugotować w mundurkach, cebulę drobno posiekać i zeszklić, wszystko wystudzić i zmieszać z serem na gładką masę. Doprawić do smaku. Sklejone pierogi wrzucić do osolonego wrzątku - zamieszać, żeby się nie przykleiły do dna ani do siebie :-), a od wypłynięcia gotować jeszcze 2 - 3 min i są gotowe.
  3. Boczek podsmażyć z posiekaną cebulą, polać pierogi i ...................

Smacznego




Ciasto jest rewelacyjne zawsze wychodzi..



Są tak pyszne, że grzechem jest ich nie przedawkować:-)




Komentarze

  1. Może w końcu wyjdą mi te pierogi:-)dzięki za przepis:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu ciasto jest bardzo proste, a farsz jaki chcesz i fajnie wychodzą..:-)

      Usuń

Prześlij komentarz