Pierożki
Składniki:
600g mąki
gorąca woda
sól, pieprz
4 cebule
kawałek wędzonego boczku
4 ziemniaki
30g białego sera
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i wlewać po troszku gorącą wodę - energicznie wyrabiać ciasto ( mąka się zaparza i po ugotowaniu pierożki są mięciutkie ). Wody tyle alby się ciasto związało i nie kleiło do rąk. ( nie poparzyć się )
- Ziemniaki ugotować w mundurkach, cebulę drobno posiekać i zeszklić, wszystko wystudzić i zmieszać z serem na gładką masę. Doprawić do smaku. Sklejone pierogi wrzucić do osolonego wrzątku - zamieszać, żeby się nie przykleiły do dna ani do siebie :-), a od wypłynięcia gotować jeszcze 2 - 3 min i są gotowe.
- Boczek podsmażyć z posiekaną cebulą, polać pierogi i ...................
Smacznego
Są tak pyszne, że grzechem jest ich nie przedawkować:-)
Może w końcu wyjdą mi te pierogi:-)dzięki za przepis:-)
OdpowiedzUsuńKrysiu ciasto jest bardzo proste, a farsz jaki chcesz i fajnie wychodzą..:-)
Usuń