Irenkowy bigos




Składniki:



1kg kapusty kwaszonej
1/2 kg kapusty świeżej
1 - 2 pętka kiełbasy
1/2 kg szynki
3 cebule
puszka pomidorów
grzyby leśne świeże lub suszone
4 -5 łyżek powideł śliwkowych
kilka ziaren jałowca
kilka ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
sól, pieprz do smaku
3 ząbki czosnku


Przygotowanie:


  1. Dzień wcześniej upiec szynkę ( będzie się lepiej kroiła ) Kiełbasę można dodać pod koniec pieczenia do szynki lub usmażyć ją z cebulką na patelni. Namoczyć grzyby w niewielkiej ilości gorącej wody ( wody nie wylewać ), a świeże przesmażyć.
  2. Kapustę kwaszoną ( poszatkowaną ) ugotować z listkiem laurowym i jałowcem do miękkości, świeżą ( poszatkowaną ) ugotować z dodatkiem soli. Podsmażyć drobno posiekane cebule, odcedzić i zmieszać dwa rodzaje kapusty do jednego dużego garnka, dodać puszkę pomidorów, pokrojoną w kostkę szynkę, kiełbasę w plasterki, powidła śliwkowe, namoczone grzyby razem z wywarem ( będzie lepszy aromat i smak )
  3. Przyprawić do smaku solą. pieprzem, czosnkiem, ziarenkami jałowca, ziela angielskiego, listkiem laurowym ( nie za dużo - do smaku ) i na małym ogniu gotować jeszcze pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Na końcu pozostaje najpopularniejsza polska przyprawa " przegryzie się " :-) i jest pyszny, a na drugi dzień po odgrzaniu jeszcze smaczniejszy..


Smacznego






Komentarze

Prześlij komentarz