Cebulowy naan i wołowe kofty





Składniki:


400g mielonego mięsa
2 cebule
ząbek czosnku
jajko
sól, pieprz
papryka, imbir
natka pietruszki
2 starte ziemniaki
olej do głębokiego smażenia


Ciasto:

4 kubki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 saszetka suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru pudru
4 łyżeczki cebuli granulowanej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kminku
2/3 kubka ciepłego mleka
2 łyżki oleju
2/3 kubka jogurtu naturalnego
1 rozbełtane jajko


Przygotowanie:  



  1. Do mięsa dodać drobno posiekaną cebulę, jajko, przyprawy, posiekaną natkę pietruszki, starte ziemniaki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyrabiamy masę ( jak nie będzie się chciało zawiązać to dodać troszkę bułki tartej ). Dzielimy na porcje wielkości piłki golfowej. Kładziemy na półmisku i zostawiamy pod ściereczką na 25min. Smażymy w woku na złotobrązowo.
  2. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy do miski. Dodajemy drożdże, cukier, granulowaną cebulę i gałkę. Robimy wgłębienie na środku i wlewamy tam ciepłe mleko, jogurt, olej, jajko i wyrabiamy ciasto. Ugniatamy przez 10min, aż będzie gładkie i jednolite. Przekładamy do miski i obtaczamy je w oleju. Przykryte odstawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie.
  3. Ciężką blachę wkładamy do piekarnika i nagrzewamy go do 240st C ( grill ) Ciasto ponownie ugniatamy dzielimy na sześć kawałków, formujemy dowolnie, glazurujemy olejem i kładziemy na rozgrzaną blachę ( ja zawsze używam papieru do pieczenia - blacha się nie brudzi ) 
  4. Naan pieczemy 3 min, aż wyrośnie. Podrumienić 30sekund podawać gorący...........


Smacznego

 





Komentarze