Zupa cebulowa z serowymi grzankami




Składniki:

5 większych cebul
2 ząbki czosnku
pęczek szczypiorku
50 ml białego wytrawnego wina
500 ml bulionu warzywnego
bagietka
kilka plasterków sera Brie
50 g masła



Przygotowanie:

  1. W rondelku roztopić masło i podsmażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę razem z czosnkiem. Wlać wino i jeszcze chwilkę trzymać na ogniu, aby alkohol wyparował, dodać bulion i gotować na wolnym ogniu z 15 min.
  2. Doprawić do smaku solą lub pieprzem, zmiksować blenderem, ale nie zmiksowana jest również smaczna ( mój Seba ma za mało zębów jeszcze :-) dlatego często miksuję. Bagietkę pokroić na małe kromki skropić je odrobiną oleju, położyć na wierzch plasterki sera Brie i zapiec w 150st C do momentu roztopienia się serka.
  3. Posypać szczypiorkiem i............................



Smacznego





Komentarze

  1. Zupa cebulowa - mniam! Chyba muszę popełnić takową bo zrobiłaś mi smaka :-)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. :-) mi znowu się przypomniała cebula, jak się pochorowaliśmy hehe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No tak! W takich przypadkach to na przemian cebulowa z czoskulą :-)

      Usuń
  3. wygląda pysznie, chyba też niedługo muszę się za nią zabrać ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz