Tymiankowo - rozmarynowe ziemniaki




Składniki:


500 g ziemniaków

4 ząbki czosnku
tymianek
rozmaryn
olej



Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyć i podgotować w osolonej wodzie, aż będą pół miękkie ( zazwyczaj wystarczy 10 min od momentu zagotowania się wody ). Nastawić piekarnik na 160 st C. 
  2. Do żaroodpornego naczynia wlać olej ( tyle, żeby na centymetr zakrył dno ) przyprawić go szczyptą tymianku i rozmarynu, dodać ząbki czosnku w łupinkach. Wstawić do pieca żeby olej był gorący ( wtedy ziemniaki nie przykleją się do dna ) .
  3. Pokroić ziemniaki w ćwiartki, umieścić w gorącym naczyniu    ( wymieszać z przyprawionym olejem, opcjonalnie lekko posolić ). Zapiekać pod grilem ok 10 min, aż się ładnie zarumienią.....




Smacznego



 

Komentarze