Tymiankowo - rozmarynowe ziemniaki
Składniki:
500 g ziemniaków
4 ząbki czosnku
tymianek
rozmaryn
olej
Przygotowanie:
- Ziemniaki umyć i podgotować w osolonej wodzie, aż będą pół miękkie ( zazwyczaj wystarczy 10 min od momentu zagotowania się wody ). Nastawić piekarnik na 160 st C.
- Do żaroodpornego naczynia wlać olej ( tyle, żeby na centymetr zakrył dno ) przyprawić go szczyptą tymianku i rozmarynu, dodać ząbki czosnku w łupinkach. Wstawić do pieca żeby olej był gorący ( wtedy ziemniaki nie przykleją się do dna ) .
- Pokroić ziemniaki w ćwiartki, umieścić w gorącym naczyniu ( wymieszać z przyprawionym olejem, opcjonalnie lekko posolić ). Zapiekać pod grilem ok 10 min, aż się ładnie zarumienią.....
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz