Pierożki z Ricottą i szpinakiem w serowym sosie
Składniki:
450g szpinaku
250g sera Ricotta
4 ziemniaki
pęczek szczypiorku
100 ml śmietanki
40g fety
500g mąki wrocławskiej
gorąca woda
Przygotowanie:
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Szpinak roztopić w rondelku na łyżce masła, dodać do niego ser Ricotta i przepuszczone przez praskę ziemniaki. Farsz wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- W dużej misce przygotować ciasto na pierogi. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli i wlewać po troszku gorącą wodę - energicznie wyrabiać ciasto ( mąka się zaparza i po ugotowaniu pierożki są mięciutkie ). Wody tyle alby się ciasto związało i nie kleiło do rąk. ( nie poparzyć się ). Ciasto rozwałkować, wykroić kuflem kółka i nadziewać farszem ( trening czyni mistrza ). Pierogi wrzucić do wrzącej osolonej wody i po wypłynięciu na powierzchnię gotować jeszcze z 3 - 5 min.
- Śmietanę wlać do garnuszka, dodać do niej fetę i zagotować do pierwszych bąbelków na wolnym ogniu ( feta się rozpuści ). Można złamać smak i popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem.
- Pierożki posypać posiekanym szczypiorkiem i polać sosem..............................
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz