Pęczak z boczkiem, pieczarkami i Fetą




Składniki:

szklanka kaszy Pęczak
2 szklanki wody
łyżka masła
5 plasterków wędzonego boczku
pół zielonej papryki
10 mniejszych pieczarek
kilka suszonych pomidorów
1 mniejszy por
sól, pieprz
1/3 kostki sera Feta
3 łyżki groszku konserwowego



Przygotowanie:

  1. Do osolonej gotującej się wody ( z łyżką masła ) wsypać kaszę i gotować do miękkości ok 30 - 45 min. Na rozgrzaną patelnię wlać kilka kropel oleju i podsmażyć pokrojone w ćwiartki grzyby ( nie solić - bo puszczą wodę ), przełożyć gotowe do miseczki, a na tej samej patelni podsmażyć pokrojony w malutką kostkę, boczek. Następnie dodać posiekanego pora i paprykę. Chwilę smażyć i wyłączyć ogień.
  2. Włożyć na patelnię groszek i suszone pomidory. Wymieszać i doprawić. 
  3. Ugotowaną kaszę połączyć z boczkiem i warzywami, dodać Fetę ( można nią tylko posypać kaszę ) i wszystko delikatnie wymieszać............................



Smacznego








 

Komentarze