Morszczuk z ogórkiem



Składniki:

600 g filetów Marszczuka
pęczek koperku
4 łyżki śmietany
szklanka bulionu warzywnego
50 ml białego wytrawnego wina
średni świeży ogórek
sól, pieprz
kilka kropel soku z cytryny


Przygotowanie:

  1. Rybę pokroić na większe kawałki, posolić, popieprzyć i skropić kilkoma kroplami cytryny. Obtoczyć w mące i usmażyć na oleju na złotawy kolor. Zdjąć z patelni.
  2. Pokrojonego ogórka lekko posolić i włożyć na 1 min na tą samą patelnię ( tak, aby się tylko zagrzał ). Przełożyć na talerz.
  3. Na rozgrzaną patelnię wlać wino, redukować na wolnym ogniu chwilę, aby alkohol wyparował. Dolać do niego bulion i chwilę redukować. Na koniec dodać śmietanę, zagotować. Wsypać posiekany koperek, włożyć do sosu rybę, ogórka. Delikatnie wszystko wymieszać ( doprawić jeśli potrzeba ). Podawać z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami..............

Smacznego










Komentarze