Wołowina z pomarańczą







Składniki:



500 g wołowiny
2 ząbki czosnku
marchewka
pół pomarańczy
1 l bulionu wołowego
sól, pieprz, czerwona papryka, oregano
20 g suszonych grzybów
50 ml czerwonego wytrawnego wina
2 cebule





Przygotowanie:


  1. Na patelnię z rozgrzanym olejem położyć pokrojoną wołowinę i smażyć, aż się mocno zrumieni. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, zmiażdżony czosnek, wino, marchewkę i przyprawy. Smażyć jeszcze z 5 min. 
  2. Mięso przełożyć do szybkowara ( będzie szybciej gotowe ), zalać bulionem wołowym dodać wcześniej namoczone grzyby ( podgotowane ) gotować 30 - 40 min ( do miękkości ).
  3. Z szybkowara przelać mięso na patelnię ( tą na której smażyliśmy mięso - nie mytą ) dodać pokrojoną pomarańczę ( bez białych błonek ). Gotować jeszcze troszkę, niech się smaki zmieszają.  W razie potrzeby doprawić i zagęścić śmietaną lub odrobiną mąki. Podawać z ryżem lub ziemniakami wymieszanymi z drobno posiekaną pietruszką lub dodać ją bezpośrednio do mięsa...............................



Smacznego




Komentarze

  1. Bardzo ciekawe połączenie smaków, a potrawa prezentuje się tak pięknie, że chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jeszcze mam jedno pytanie - jakiej wołowiny użyłaś? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz