Wołowina z pomarańczą
Składniki:
500 g wołowiny
2 ząbki czosnku
marchewka
pół pomarańczy
1 l bulionu wołowego
sól, pieprz, czerwona papryka, oregano
20 g suszonych grzybów
50 ml czerwonego wytrawnego wina
2 cebule
Przygotowanie:
- Na patelnię z rozgrzanym olejem położyć pokrojoną wołowinę i smażyć, aż się mocno zrumieni. Dodać pokrojoną w piórka cebulę, zmiażdżony czosnek, wino, marchewkę i przyprawy. Smażyć jeszcze z 5 min.
- Mięso przełożyć do szybkowara ( będzie szybciej gotowe ), zalać bulionem wołowym dodać wcześniej namoczone grzyby ( podgotowane ) gotować 30 - 40 min ( do miękkości ).
- Z szybkowara przelać mięso na patelnię ( tą na której smażyliśmy mięso - nie mytą ) dodać pokrojoną pomarańczę ( bez białych błonek ). Gotować jeszcze troszkę, niech się smaki zmieszają. W razie potrzeby doprawić i zagęścić śmietaną lub odrobiną mąki. Podawać z ryżem lub ziemniakami wymieszanymi z drobno posiekaną pietruszką lub dodać ją bezpośrednio do mięsa...............................
Smacznego
Bardzo ciekawe połączenie smaków, a potrawa prezentuje się tak pięknie, że chętnie wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńA jeszcze mam jedno pytanie - jakiej wołowiny użyłaś? :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń