Wołowina z brukselką i kluseczkami
Składniki:
700 g wołowiny
3 łyżki smalcu
50 ml czerwonego półwytrawnego wina
3 średnie marchewki
kilka brukselek
2 ząbki czosnku
2 cebule
2 l bulionu wołowego
liść laurowy
sól, pieprz, szczypta tymianku
kilka kropel sosu sojowego
Przygotowanie:
- Wołowinę umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni roztopić smalec, podsmażyć na nim mięso i pokrojoną w kółka marchewkę, przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem, sosem sojowym i szczyptą tymianku. Wymieszać, wlać wino - smażyć kilka minut niech odparuje, następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli przełożyć mięso do garnka i zalać bulionem z liściem laurowym ( tak aby mięso było przykryte ).
- Gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Brukselkę ugotować osobno w osolonej wodzie, pokroić w ćwiartki. Kiedy wołowina będzie miękka można zagęścić 2 - 3 łyżkami mąki lub dodać kromkę chleba bez skórki ( w razie potrzeby więcej ), dodać brukselkę ( w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem ) zamieszać.
- Podawać z kluseczkami śląskimi..................
Smacznego
Uwielbiam takie kluchy :-)
OdpowiedzUsuń