Gruszka z Sherry
Składniki:
2 dojrzałe gruszki
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
10 goździków
8 łyżek półwytrawnego Sherry
1l wody
8 łyżek cukru
2 kiwi
Przygotowanie:
- Do większego rondla wlać wodę, dodać cukier i goździki, doprowadzić do zagotowania. Włożyć umyte, obrane i przekrojone na pół gruszki ( bez gniazd nasiennych ). Gotować do miękkości ( nie powinny się rozpadać ).
- Żółtka zmiksować z cukrem pudrem i podgrzać w kąpieli wodnej, jednocześnie ubijając cały czas trzepaczką. Na końcu wlać Sherry.
- Gruszki wyjąć łyżką cedzakową do salaterek, polać sosem, udekorować kiwi i startą gorzką czekoladą......
Smacznego
ale tu u Ciebie kolorowo!
OdpowiedzUsuńpodoba mi się propozycja, prosta, to jest coś, co lubię!
Dziękuję :-) niby nic, a jednak co nie :-)
OdpowiedzUsuń