Gruszka z Sherry




 Składniki:

2 dojrzałe gruszki
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
10 goździków
8 łyżek półwytrawnego Sherry
1l wody
8 łyżek cukru
2 kiwi


Przygotowanie:

  1. Do większego rondla wlać wodę, dodać cukier i goździki, doprowadzić do zagotowania. Włożyć umyte, obrane i przekrojone na pół gruszki ( bez gniazd nasiennych ). Gotować do miękkości ( nie powinny się rozpadać ).
  2. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem i podgrzać w kąpieli wodnej, jednocześnie ubijając cały czas trzepaczką. Na końcu wlać Sherry.
  3. Gruszki wyjąć łyżką cedzakową  do salaterek, polać sosem, udekorować kiwi i startą gorzką czekoladą......

Smacznego




Komentarze

  1. ale tu u Ciebie kolorowo!
    podoba mi się propozycja, prosta, to jest coś, co lubię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję :-) niby nic, a jednak co nie :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz