Walentynkowa zupa gulaszowa

             Z pewnością druga połowa wyhaftowanego ręcznie serca nawet nie zauważy, ale zupkę na 100% zapamięta:-)




Składniki:


280 g łopatki bez kości
150 g kiełbasy jałowcowej
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki pasty paprykowej ostrej
2 łyżki smalcu
sól, pieprz, tymianek, słodka papryka
kminek mielony
2 listki laurowe
2 cebule
1 czerwona papryka
opakowanie pomysłu na Węgierską zupę gulaszową Winiary
300 g ziemniaków malutkich
garść żółtej fasolki szparagowej


Przygotowanie:

  1. Mięso pokroić w kostkę lub paski, kiełbasę w krążki. Przełożyć do miski i przyprawić szczyptą soli, pieprzu, tymianku, pastą paprykową i wcisnąć czosnek, wymieszać i odstawić na 30 min. Cebulę pokroić w kostkę, paprykę w nieduże słupki, fasolkę ugotować w osolonym wrzątku dosłownie 2 min ( tak żeby nie była za miękka ). Na patelni roztopić smalec, popruszyć łyżeczką słodkiej papryki ( niech uwolni aromat ) włożyć mięso z kiełbasą i smażyć z 10 min, następnie dodać cebulkę i jeszcze chwilkę trzymać na ogniu. 
  2. Połowę opakowania " pomysłu na zupę gulaszową - Winiary " wsypać do litra zimnej wody wymieszać. Wlać na patelnię niech się zagotuje  ( łatwiej ściągnie się silikonową szpatułką  wszystkie smaki z patelni ), przełożyć do garnka wsypać szczyptę kminku i liście laurowe. Gotować, aż mięso będzie miękkie ok 30 - 40 min. Jeśli zupa zrobi się za gęsta dolać wody i znów przyprawić do smaku.
  3. Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki, dodać do zupy za 10 - 15 min będą gotowe, wtedy dodać paprykę, ugotowaną fasolkę i wsypać drugą połowę opakowania " pomysłu na zupę gulaszową - Winiary " tą ostrą. Gotować jeszcze z 5 - 8 min. Jak się lubi smacznym dodatkiem będzie świerze pieczywo......................



Smacznego









Komentarze