Penne z kurczakiem i szpinakiem
Składniki:
450 g szpinaku mrożonego
2 ząbki czosnku
300 g makaronu Penne
3 mniejsze cebule
ser Feta
3 łyżki śmietany
pół szklanki bulionu warzywnego
300 g piersi z kurczaka
sól, pieprz, tymianek
10 plasterków wędzonego boczku
łyżka smalcu
Przygotowanie:
- Do rondla włożyć szpinak, wlać odrobinkę wody i na wolnym ogniu roztopić. Przyprawić solą, pieprzem, kilkoma kroplami cytryny. Wlać bulion, a następnie śmietanę i zagotować.
- Na patelni roztopić smalec, włożyć pokrojony w paski boczek jak się podsmaży dodać kurczaka też pokrojonego w paski. Przyprawić solą, pieprzem, szczyptą tymianku i zmiażdżonym czosnkiem i dobrze podsmażyć. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy się zeszkli dodać szpinakowy sos, wymieszać.
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, polać sosem szpinakowym, posypać fetą i.............
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz