Penne z kurczakiem i szpinakiem






Składniki:


450 g szpinaku mrożonego
2 ząbki czosnku
300 g makaronu Penne
3 mniejsze cebule
ser Feta 
3 łyżki śmietany
pół szklanki bulionu warzywnego
300 g piersi z kurczaka 
sól, pieprz, tymianek
10 plasterków wędzonego boczku
łyżka smalcu





Przygotowanie:


  1. Do rondla włożyć szpinak, wlać odrobinkę wody i na wolnym ogniu roztopić. Przyprawić solą, pieprzem, kilkoma kroplami cytryny. Wlać bulion, a następnie śmietanę i zagotować.
  2. Na patelni roztopić smalec, włożyć pokrojony w paski boczek jak się podsmaży dodać kurczaka też pokrojonego w paski. Przyprawić solą, pieprzem, szczyptą tymianku i zmiażdżonym czosnkiem i dobrze podsmażyć. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy się zeszkli dodać szpinakowy sos, wymieszać.
  3. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, polać sosem szpinakowym, posypać fetą  i.............


Smacznego




Komentarze