Smażone placuszki z kapustą i marchewką






Składniki:


300 g marchewki
400 g ziemniaków
2 jajka
mąka
2 cebule
400 g białej kapusty
szklanka bulionu
pęczek szczypiorku
sól, pieprz, majeranek
ząbek czosnku
4 łyżki śmietany
łyżeczka cukru
kilka kropel soku z cytryny




Przygotowanie:


  1. Jedną marchewkę z ziemniakami i cebulą zetrzeć na tarce. Wbić jajka, dodać 2 łyżki mąki sól, pieprz, majeranek i wymieszać. 
  2. Kapustę poszatkować ( grubość według gustu ). Pozostałą marchewkę pokroić w skośne plastry, a cebulę w piórka. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć kapustę, cebulę i marchew. Zalać bulionem i dusić ok. 15min. Doprawić do smaku.
  3. Placuszki usmażyć na brązowy kolor. Śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem, czosnkiem, solą i pieprzem. Polać nią usmażone placuszki, posypać posiekanym szczypiorkiem i ....................


Smacznego



Komentarze