Pizza pieczarkowa



Składniki:

400g mąki tortowej
4 łyżki oleju
30g drożdży
2 płaskie łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
ok 250ml wody 
5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
szczypta oregano
250g pieczarek
kilka plasterków szynki
2 cebule
sól, pieprz
żółty ser


Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać do dużej miski, wlać olej. Drożdże wymieszać z cukrem i solą, połączyć z mąką. Stopniowo wlewać wodę i zagniatać ( do momentu, kiedy ciasto nie będzie się kleić do rąk ). Odstawić w ciepłe miejsce na 20 min do wyrośnięcia.
  2. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, cebulę w piórka. Koncentrat wymieszać z oregano.
  3. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć na blachę ( ja mam taką na 35 cm ). Posmarować je koncentratem, zetrzeć żółty ser, poukładać pieczarki i cebulę. Przyprawić solą i pieprzem.
  4. Piekarnik rozgrzać do 250st C. Włożyć pizzę i piec 6 - 7 min.  

Smacznego   
  

Komentarze

Prześlij komentarz