Tarta z włoską kapustą i łososiową metką









Składniki:


600 g kapusty włoskiej
150 g cebuli
90 g wędzonego boczku
pół szklanki bulionu
sól, pieprz, 4 łyżki prażonej cebulki, tymianek, majeranek
350g metki łososiowej
170g twarogu
7 łyżek mleka
300g mąki
1 proszek do pieczenia
250g śmietany
2 jajka






Przygotowanie:



  1. Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w ćwiartki, a boczek w słupki. Na patelni rozgrzać olej i usmażyć na nim boczek. Dodać cebulę i kapustę chwilę trzymać na ogniu i zalać bulionem. Przyprawić solą, pieprzem, szczyptą tymianku i majeranku, dusić z 10 - 15 min. Metkę pokroić w skośne plastry.
  2. Twaróg wymieszać z mlekiem i oliwą, wsypać łyżeczkę soli. Zagnieść z mąką, proszkiem do pieczenia i prażoną cebulką. Ciasto rozwałkować w wylepić nim formę o średnicy 26 cm. Posypać łyżką bułki tartej. Poukładać plastry metki i kapustę. 
  3. Zalać składniki śmietaną zmiksowaną z jajkami, łyżką kaszki manny, solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem . Piec ok 50 - 60 min w 180st C. Posypać Fetą i szczypiorkiem............................


Smacznego




Komentarze