Pęczak z kurczakiem, winogronami i Ricottą



Składniki:

szklanka kaszy Pęczak
2 szklanki wody
winogrona
kilka pieczarek
1 udko kurczaka
kilka suszonych pomidorów
2 ząbki czosnku
cebula
połowa kubka sera Rocotta
kilka gałązek selera naciowego
szczypior
kilka czarnych oliwek


Przygotowanie:
  
  1. Do dwóch osolonych szklanek wody wsypać szklankę pęczaku i ugotować do miękkości ok 30 min. Udko kurczaka ugotować ( tak jak na rosół, z liściem laurowym, czosnkiem, cebulą i przyprawami ).  
  2. Pieczarki obrać i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju ( dodać też olej spod pomidorów ). Selera umyć, obrać z nitek i pokroić. Kurczaka obrać z tłuszczu i skóry pokroić na mniejsze kawałki. Oliwki  przepołowić. Dodać wszystko razem na patelnię z pieczarkami ( winogrona w całości ), chwilę podsmażyć i dodać ser Ricotta ( w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem ).
  3. Wymieszać, zdjąć z ognia. Wszystko położyć na kaszy, posypać posiekanym szczypiorkiem i ......


Smacznego




     

Komentarze