Wieprzowina z natką i czosniem


Składniki:
1 kg łopatki
4-6 ząbków czosnku
natka pietruszki
pieprz, słodka i ostra papryka
szczypta rozmarynu, tymianku, lubczyku i imbiru
kilka kropel sosu sojowego


Solanka:
80 g soli
2 litry wody
50 g brązowego cukru
2-3 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego


Przygotowanie:

  1. Solankę podgrzać do rozpuszczenia cukru, wystudzić i włożyć do niej mięso na kilka godzin. Następnie przełożyć łopatkę do brytfanki i przyprawić, dodać rozgnieciony nożem czosnek.
  2. Piec ok 5 godz w 130 st C (góra - dół z pokrywką). Miękkie mięso wyjąć z stopionego tłuszczu, (oczywiście moi chłopcy polali sobie nim mięso)  rozdrobnić widelcem, wymieszać z posiekaną natką pietruszki i gotowe......

Smacznego

Komentarze