Estragonowy kurczak w serowym sosie


Składniki:
pierś kurczaka
opakowanie mrożonego szpinaku
kilka ziemniaków
sól, pieprz
szczypta estragonu i kminku
3-4 ząbki czosnku
kilka kropel soku z cytryny
ok 2 łyżki masła

Sos:
500 ml śmietanki kremówki
ok 150 g sera Gruyere
ok 50 g sera Ementaler + Gouda
szczypta mąki ziemniaczanej
ok 50 g sera pleśniowego 
pęczek szczypiorku


Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie z szczyptą kminku. Szpinak rozmrozić na patelni z dodatkiem łyżki masła, przyprawić go solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny (wedle smaku) na końcu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Połączyć ziemniaki ze szpinakiem - zblendować na gładką masę.
  2. Mięso przyprawić solą, pieprzem i estragonem. Polać łyżką oliwy i wcisnąć 2-3 ząbki czosnku. Po ok 30 min grillować (ja dziś na patelni grillowej). 
  3. Śmietankę podgrzać, dodać do niej wszystkie rodzaje serów. Trzymać na ogniu ok 5 min, aż się wszystkie ładnie roztopią. Na końcu dodać szczyptę mąki ziemniaczanej, posiekany szczypiorek - doprawić pieprzem i gotowe......

Smacznego


Komentarze