Dorsz w pomidorach z wędzonym boczkiem



Składniki:
dwa filety z Dorsza
pęczek szczypioru
pół cebuli
2-3 ząbki czosnku
kilka plasterków wędzonego boczku
sól, pieprz, ostra i słodka papryka
kilka kropel ciemnego sosu sojowego
szczypta ziół prowansalskich (opcjonalnie)
1-2 łyżeczki cukru
puszka pomidorów w sosie pomidorowym


Przygotowanie:

  1. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć. Dodać do niego drobno pokrojoną cebulę. Przyprawić solą i pieprzem. Po kilku minutach wlać pomidory z puszki (ja miałam całe, więc je zmiksowałam). Doprawić do smaku sosem sojowym, cukrem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, szczyptą ziół prowansalskich i papryką. Przelać do garnuszka i trzymać na ogniu kilkanaście minut..niech sos się lekko zredukuje. Na końcu wmieszać pokrojony szczypior.
  2.  Na patelni położyć kilka plasterków boczku, podsmażyć. Dorsza przyprawić solą i pieprzem. Położyć na boczku i smażyć pod przykryciem 2-3 min. Obrócić na drugą stronę podkręcić ogień i jeszcze z minutkę trzymać na ogniu już bez przykrycia.. Podawać z kaszą jaglaną i sałatą w sosie vinegrette..

Smacznego



Komentarze