Krewetki z imbirem, czosnkiem - Królewskie



Składniki:
3 garści krewetek
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
3 łyżki masła
kawałek pora
sok z cytryny
roszponka 
sos vinegrette
sól, pieprz, imbir
pół wytrawne wino Cavignon Chardonnay


Przygotowanie:

  1. Pora umyć osuszyć, pokroić i podsmażyć na maśle z czosnkiem,szczyptą imbiru, solą i pieprzem. Dodać krewetki ( oczyszczone)..
  2. Wlać łyk wina, Trzymać na dość wysokim ogniu ok 4 min. Na koniec wmieszać natkę pietruszki i skropić krewetki sokiem z  cytryny (do smaku)....
  3. Roszponkę umyć, osuszyć i wymieszać z sosem vinegrette... Podawać ze świeżą bagietką i winem......

             Ja nie wyobrażam sobie krewetek bez wina, lecz oczywiście mój Pancerny to je..je...je.. i tylko jak mu przypomnę o łyku wina to się napije.. 
             Uwielbiam te wieczory, kiedy już jest wolne, wszystko zrobione, a my sobie siedzimy przy takiej kolacji....
              Może kiedyś moje dzieci polubią krewetki to będziemy celebrować takie wieczory razem :-) 


                    

Komentarze