Krewetki z imbirem, czosnkiem - Królewskie
Składniki:
3 garści krewetek
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
3 łyżki masła
kawałek pora
sok z cytryny
roszponka
sos vinegrette
sól, pieprz, imbir
pół wytrawne wino Cavignon Chardonnay
Przygotowanie:
- Pora umyć osuszyć, pokroić i podsmażyć na maśle z czosnkiem,szczyptą imbiru, solą i pieprzem. Dodać krewetki ( oczyszczone)..
- Wlać łyk wina, Trzymać na dość wysokim ogniu ok 4 min. Na koniec wmieszać natkę pietruszki i skropić krewetki sokiem z cytryny (do smaku)....
- Roszponkę umyć, osuszyć i wymieszać z sosem vinegrette... Podawać ze świeżą bagietką i winem......
Ja nie wyobrażam sobie krewetek bez wina, lecz oczywiście mój Pancerny to je..je...je.. i tylko jak mu przypomnę o łyku wina to się napije..
Uwielbiam te wieczory, kiedy już jest wolne, wszystko zrobione, a my sobie siedzimy przy takiej kolacji....
Może kiedyś moje dzieci polubią krewetki to będziemy celebrować takie wieczory razem :-)
Komentarze
Prześlij komentarz